Бунтът на Частната военна компания (ЧВК) Вагнер, воден от собственика ѝ

...
Бунтът на Частната военна компания (ЧВК) Вагнер, воден от собственика ѝ
Коментари Харесай

Икономист: Какво ще стане с африканската империя на Вагнер?

Бунтът на Частната военна компания (ЧВК)  " Вагнер ", воден от притежателя ѝ Евгений Пригожин, сложи под въпрос освен ориста на съветските елити и военно командване, само че и многогодишния опит на съветските наемници в африканските страни - забележителен запас на въздействие за Русия, написа през днешния ден английското списание " Икономист " в разбор африканските ползи на олигарха.
Три равнища на влияние 
За да разберем какво може да се случи в бъдеще с африканската империя на " Вагнер ", е значимо да разберем по какъв начин работи тя, написа " Икономист ". В Африка няма Wagner Inc, а по-скоро мрежа от компании, свързани с съветската страна, които работят по контракти с непознати държавни управления.

„ Подобно на колониалните компании от 19 век, тези съглашения разрешават на съветската страна да взе участие в случки с по-малко отговорност, в сравнение с в случай че употребява постоянни войски “, изяснява обявата.

Значителен контингент от бойци на " Вагнер " участва в най-малко пет африкански страни: Судан, Централноафриканската република (ЦАР), Либия, Мали и Мозамбик. Освен в тях, на едно или друго равнище, империята на Пригожин работи в седем други африкански страни: Камерун, Мадагаскар, Буркина Фасо, Демократична република Конго, Екваториална Гвинея, Южна Африка, Зимбабве, Кения.

Във всички тях ЧВК " Вагнер " употребява самобитен „ бизнес модел “, включващ три детайла, чието съотношение зависи от съответната държава – боен, икономически и политически. Най-подробно те са проучени ЦАР.

ЧВК " Вагнер " работи в тази някогашна френска колония от 2018 година Подробни нови доказателства за активността на Вагнер в ЦАР бяха оповестени на 27 юни от американската проверяваща група " Сентри " (Sentry) в отчета й " Архитекти на терора " (  ), който се основава на десетки изявленията, разбор на държавни документи и други източници.

На военното равнище на въздействие става дума за тези случаи, когато африкански „ клиенти “ в търсене на отбрана се обръщат към услугите на Русия и по този метод - към ЧВК „ Вагнер “. Няма публични оценки за броя на вагнеровците в Африка, само че анализатори допускат, че те са няколко хиляди, най-много - в Мали и в Централноафриканската република. Въпреки че общият им брой може да е относително дребен, наемниците са опитни и закалени в борби. В ЦАР те сътвориха „ паралелна войска “, която наброява 5 хиляди бойци. Според " Сентри " тя набира локални поданици от етническата група на президента на страната Фостен-Аршанж Туадера.

Това става отвън активността на следените от Организация на обединените нации интернационалните миротворчески сили в ЦАР.

Според изследването на " Сентри " от " Вагнер "  обучават бойци в техники за изтезания, а наемническите елементи работят даже отвън столицата Банги.

Твърди се, че вагнеровците са съумели да внесат в ЦАР оръжие, дронове и самолети, което нарушава ембаргото на Организация на обединените нации за доставки на оръжия в тази страна.

Според " Сентри "   " Вагнер " е използвала паралелната войска в „ акция на гнет “, включваща кланета, изтезания и изнасилвания при „ пречистване “ на селата. Тези данни съответстват с констатации в разследване на интернационалната правозащитна група  " Хюман райтс уоч " (Human Rights Watch).

Вторият детайл от " бизнес модела " на вагнеровците в Африка е икономическият, т.е.  " заплащането за сигурност ".

„ Вагнер "  не би трябвало да се преглежда като йерархичен бизнес, а по-скоро като свободен конгломерат с мрежа от дъщерни сдружения “, написа " Икономист ", отбелязвайки, че Съединени американски щати включиха " Вагнер " в листата си с „ транснационални незаконни организации “, а Европейски Съюз глоби обвързвана с " Вагнер " компания поради ролята й в търговията със злато в Судан.

ЦАР е център, който свързва разнообразни „ възли “ от бизнес мрежата на империята на Пригожин в Африка. Твърди се, че мините и минното съоръжение се внасят от Русия през Камерун от компания, записана в Мадагаскар. 

Третият детайл от империята на Пригожин са политическите „ услуги “. От " Сентри " напомнят, че в Централноафриканската република наемническата войска е водила акция в поддръжка на президента Туадера в навечерието на изборите, които той завоюва през 2020 година, а също е „ помогнала “ за сключването на политически съглашения с водачите на разнообразни фракции.

Навсякъде другаде в Африка фирмите на " Вагнер " са провеждали пропагандни и дезинформационни акции, както и са организирали фалшиви групи за наблюдаване на избори.

" Икономист " напомня догатката, че облагите от Африка, може да са окуражили Пригожин и неговия опит за протест в Русия.

" Вагнер изиска повече пари и средства, с цел да продължи активността си в Африка ", споделя френски дипломатически източник, осведомен с активността на ЧВК " Вагнер " пред френския вестник " Монд ". " Тук стартира всичко. "

Съществува мнение, написа " Икономист ", че в границите на " контракта " сред Пригожин и Путин първият ще успее да резервира ролята си в Африка - макар че не е ясно дали сходно съглашение ще бъде изпълнено.

" В момента протичащото се с Пригожин „ дава доста лимитирана индикация за това какво ще се случи с ЧВК Вагнер в Африка “, споделя Кимбърли Мартен от Барнард Колидж на Колумбийския университет.

Наистина, официално Пригожин не е нито общоприет шеф на нито една обособена конструкция на ЧВК " Вагнер ", нито пълководец във отвесна подчиненост. Въпреки че той може да е " харизматичен " водач и да има логистични умения, би било " относително елементарно " за съветската отбранителна конструкция да размени Пригожин в Африка, твърди Мартен.

Хората и организациите в мрежата на " Вагнер " също имат свои ползи, които избират да запазят. Някои от тях са свързани с Пригожин; други обаче не са чак толкоз. Джон Ленер, създател на подготвяна за издаване книга за " Вагнер ", отбелязва, че даже и да има огромни промени в управлението на ЧВК, „ няма да се постанова да бъдат уволнени всички “.
Интересът на Москва да резервира активността на наемниците в Африка е явен
През последното десетилетие ЧВК " Вагнер " беше значима част от разширените ползи на Кремъл в Африка.

Откакто анексира Крим през 2014 година и след нахлуването в Украйна преди година и половина Русия увеличава усилията си в Черния континент.

През юли Путин ще бъде хазаин на африкански водачи на среща на върха в Санкт Петербург. Въпреки че " Вагнер " съгласно " Икономист " надалеч не е единственият инструмент на руските ползи в Африка, „ това беше на ниска цена и мощен инструмент “.

„ Ползите, които ЧВК " Вагнер " оферират на съветската страна, ще останат настоящи “, споделя пред списанието Джулия Стенярд от Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност.

Дейността на наемниците е източник на злато, чиито ресурси оказват помощ на Русия да устои на западните наказания. Вагнеровците оказват помощ за разпространяването на антизападни послания, които попадат „ на плодородна почва в африканските страни “ поради колониалното минало.

" Вагнер "  установява неофициални канали за въздействие с африкански политици, които могат да се трансфорат в публични връзки (дипломати от ЦАР, да вземем за пример, неотдавна допуснаха, че държавното управление на страната ще обмисли настаняването на съветска военна база в страната).

Въпреки това „ съветските разследващи организации може да изискат да трансформират структурата на договореностите си с " Вагнер “, допуска " Икономист ".

Компанията може да бъде национализирана - макар че това може да не устройва нито самата Руска федерация, която в този момент има опция да отхвърли отговорността за зверствата на " Вагнер ", нито африканските държавни управления, за които ще бъде по-трудно да потвърдят, че личните им сили управляват обстановката със сигурността в случай че не ползват наемници, а редовни чужди войски.

" Вагнер " може да бъде ребрандирана, като се привлече ново управление или бъдат замени на структурите ѝ.
Ролята на африканските диктатори
Най-нелогичният вид за Кремъл би бил едностранно отменяне на „ сполучливите “ за Москва достижения на наемниците в Африка.

„ Това (пълното евакуиране на наемниците от Африка - б.р.) би било нездравословно за Русия в очите на африканските държавни управления “, прибавя Стенярд.

Може би най-важният фактор за бъдещето на " Вагнер " в Африка ще бъдат нейнте „ клиенти “ там - африканските политици, които са се обърнали към Русия за помощ. Властите в ЦАР, където вагнеровците са пуснали най-сериозни корени, наподобява въобще не са обезпокоени от опита за прелом в Руската федерация, написа " Икономист ". Един от съветниците на президента Туадера споделя пред Франс прес, че ЦАР е сключила съглашения за защита през 2018 година със самата Руска федерация, а не с ЧВК " Вагнер ".

Той изяснява, че дори в случай че съветските съглашения за подизпълнение с вагнеровците бъдат прекъснати, " Руската федерация ще ни изпрати нов контингент ". Докато всяко напрежение сред Пригожин и Путин е „ вътрешна работа на Русия “.

В същото време в Мали възможното евакуиране на ЧВК " Вагнер " може да застраши управляващата там хунта. На 16 юни ръководеното от военните държавно управление подреди на мироопазваща задача на Организация на обединените нации от 13 000 души „ неотложно “ да напусне страната, а през август 2022 година френските войски се изтеглиха от Мали след деветгодишно наличие.

Това се случи девет месеца след идването на " Вагнер " в страната. Хунтата в Мали се надяваше, че точно Русия ще я отбрани от следствията от сходни дейности и че вагнеровците ще оказват помощ в битката с джихадистите, които убиха хиляди хора през последните няколко години. Докато воденият от Пригожин протест се разгръщаше в Русия, министърът на защитата на Мали Садио Камара беше „ съвсем в трескаво положение “ от безпокойствие, съгласно основаното в Париж списание " Жьон Африк " (Jeune Afrique).

След протеста на Пригожин африканските елити може да трансформират мнението си за Русия. Анджей Череп от Полския институт по интернационалните връзки отбелязва, че някои от най-влиятелните африкански поддръжници на Русия са замлъкнали през последните дни. Това демонстрира до каква степен поддръжката на Русия в Африка зависи от това дали тя се възприема като задоволително мощна, с цел да помогне на африканските „ клиенти “ да реализират личните си цели.

„ Тя (Русия - б.р.) ще загуби своята прелест, незабавно щом стартира да наподобява слаба и неплатежоспособна “, казва той.

Дългоочакваното разполагане на сили на " Вагнер " в Буркина Фасо (на юг от Мали - б.р.), биша френска колония, също ръководена от военна хунта като Мали, в този момент сигурно е по-малко евентуално, написа " Икономист ".

Един абсурден факт няма да остане неусетен от доста наблюдаващи в Африка: групата, която Путин изпрати в африканските страни, с цел да помогне на техните водачи да се борят с вътрешните „ врагове “, сами проведоха въстание в Русия. Това надали е добра реклама за режим, който продава „ отбрана “ против държавен прелом на автократи и хунти в чужбина, отбелязва списанието.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР